Sosyalleşme

Köpeğinize farklı görüntü, koku ve sesleri tanıtmanız, farklı durumlarda köpeğinizin rahat olmasını sağlar.

Köpekler, küçük yaşta öğrenme becerisine sahiptir ve bu süreç içinde aynı çocuklar gibi kalıcı izlenimler, eğilimler ve alışkanlıklar geliştirir. Söz konusu davranışları olduğunda bu, köpeğiniz için "şimdi ya da asla" anı olabilir. Erken yaşlarda farklı görüntüler, sesler ve deneyimlerle karşılaşan bir köpeğin, doğru sosyalleşme becerileri geliştirmesi ve mutlu, sağlıklı ve düzgün davranışlar sergileyen bir yetişkin köpek olması daha olasıdır.

Genel olarak yavru bir köpek, önemli sosyalleşme becerilerini 8 ila 16 haftalıkken öğrenir. Bu süre içinde köpeğinizi yeni insanlar ve mekanlar ile tanıştırırken özenli olmazsanız, daha sonra büyük olasılıkla zorluk çekecektir. Köpeğiniz 8 haftalık olduktan ve aşılarını eksiksiz bir şekilde tamamladıktan sonra, sosyalleşme süreci başlayabilir.

Başlamak için basit bir yol, onu yürüyüşe çıkarmaktır. Özellikle çevreniz gürültülü veya kalabalıksa, onu bir parka götürmeyi tercih edebilirsiniz. Bu ilk sosyalleşme deneyiminde ortamın eğlenceli, güvenli, gerginlikten uzak olması önemli olduğundan, köpeğiniz koklama, keşfetme ve etkileşime geçme konusunda rahat olabilir. Beraber yürüyüşe çıkarak, onu tek bir seferde farklı insanlar, hayvanlar ve diğer şeylerle tanıştırabilirsiniz.

Diğer insanlar köpeğinize ilgi gösterdiklerinde, onu sevmelerine izin verirseniz, farklı dokunuşlar ve kokulara alışmasını kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca, yanınızda fazladan bazı lezzetli mamalar taşımanız, karşılaştığınız insanların onu beslemesi açısından iyi bir fikirdir ve bu, yabancılara karşı korkularından kurtulmasına yardımcı olur. Köpeğiniz başka bir köpekle ilk kez burun buruna geldiğinde, her iki köpeği de kayışlarından sıkıca tutun ve tanıştırmayı yavaşça ve dikkatlice gerçekleştirin.

Sosyalleşmenin ilk safhalarında köpeğiniz, anahtar sesi ve el çırpma sesi gibi farklı sesler ve çimen, çöp ve diğer köpek kokuları gibi farklı kokular duyma fırsatına sahip olur. Ayrıca, güneş gözlüğü veya şapka takan insanlar, çöp kutuları ve hareket halindeki arabalar gibi değişik görüntülerle karşılaşırlar. Her türlü görüntü, ses ve koku, gelişim çağındaki köpeğiniz için yararlıdır ve korkularının azalmasını ve farklı durumlarda rahat olmasını sağlar.

Yürüyüş sırasında ve diğer sosyalleşme etkinliklerinde köpeğinizi tasma kayışından tutun. Bu şekilde köpeğinizi kendinize yakın tutabilir ve gerektiğinde koruyabilirsiniz ve köpeğiniz, korunduğunu anlayarak güvende olduğunu hisseder. Bununla birlikte, köpeğinizi şımartmamak ve korkak bir davranışı ödüllendirmemek de önemlidir. Belirli bir durumdan korktuğunu fark ederseniz, daha rahat hissedene kadar bu durumu değiştirmeye çalışın. Örneğin, bir grup çocuk tarafından çevrelendiği bir ortamda korkuyorsa, daha rahat hissedene kadar çocuklarla olan temasını tek bir çocukla sınırlayın.

Köpeğinizi sosyalleştirmek zaman alıcı olabilir ancak, sonunda buna değecektir. Erken yaşlarında biraz fedakarlık ve sabırla köpeğiniz, çok yönlü ve doğru davranışlar sergileyen bir yetişkin olabilir.