Sorun Çözme

Bazen köpekler çiğneme, kazma, aşırı havlama veya hoplayıp zıplama gibi özel ilgi gerektiren sorunlu davranışlar geliştirebilir. Bu eğilimleri nasıl tespit edeceğinizi ve köpeğinizi nasıl eski doğru davranışlarına döndüreceğinizi öğrenin.

Bazen köpekler, aniden sorunlu davranışlar sergileyebilir. Hatta her zaman çok düzgün davranışları olan köpekler bile sorunlu davranışlar sergileyebilir. Ahlak anlayışı olmadığından köpekler, herhangi bir şeyi yaparken "yanlış" veya "doğru" olarak ayırmaz. Onların işine yarayan neyse onu yaparlar. Örneğin, eğer köpeğinizi sandalyenin bacağını kemirirken görüp mobilyadan uzaklaştırmak amacıyla ona bir kurabiye verirseniz, canı kurabiye istediği zaman tek yapması gerekenin mobilya kemirmek olduğunu öğretmiş olursunuz.

Çok rastlanan sorunlardan bazıları aşağıdakilerdir:

Çiğneme
Tüm köpekler çiğneme ihtiyacı duyar. Yavru köpeklerde bu, etraflarındaki dünyayı keşfetmenin ve bitmek tükenmek bilmez enerjilerini harcamalarının bir yoludur; yaşlı köpeklerde çiğneme, anksiyete ve can sıkıntısının işareti olabilir. Köpeklerde çiğneme sorununun bir diğer yaygın nedeni ise, sadece bundan keyif almalarıdır. Bir köpek yavrusu için neyin çiğnenip neyin çiğnenemeyeceğini belirlemek imkansız olduğundan, mümkün olduğunda yönlendirilmesi gerekir. Bir şey çiğnediğini gördüğünüz zaman "Hayır!" deyin ve çiğnemesi için başka bir şey verin. Bir süre yalnız kalması gerektiğinde, uygun çiğneme oyuncakları ile kulübesine kapatın.

Kazma
Köpekler için kazma arzusu içgüdüseldir; kendilerine engel olamazlar. Öyleyse, bahçenizde (ya da salonunuzdaki halıda) bir çok delik açılmasını nasıl engelleyebilirsiniz? İlk seçenek, köpeğinize arka bahçede küçük bir kum kutusu gibi kazmasının sorun olmayacağı bir yer tahsis etmektir. Kazmanın köpekler için doğal bir davranış olduğunu aklınızda bulundurun. Biraz yönlendirme ile bazı önemli alanları köpeğinizin patilerinden koruyabilirsiniz, ancak bir köpek için kazmak normal bir davranış olduğundan cezalandırmamalısınız.

Aşırı Havlama
Köpekler; heyecan, koruma ve kızgınlık gibi çeşitli nedenlerle havlar. Bununla birlikte, dikkat çekmek istemeleri de havlamalarının nedeni olabilir. Köpeğiniz dikkat çekmek için havlamayı kullanıyorsa, susana kadar onu duymazlıktan gelin ve daha sonra sakince dokunarak sevin. Eğer havlayan köpeğe bağırırsanız, sizin de ona katıldığınızı ve daha fazla ses çıkarmak için yardım etmek istediğinizi düşünebilir ve bu da istenmeyen davranışını teşvik eder. Ayrıca bağırmak, ona istediği şeyi vermektir: ilgi.

Aşırı havlama alışkanlığının üstesinden gelmek için kullanılan bir yöntem, çalkalama kutusudur. Çalkalama kutusu, içine bozuk para veya küçük çakıl taşları koyulan boş bir teneke kutu olabilir. Köpeğiniz havlamaya başladığında ona "Havlama" gibi bir komut verin ve kutuyu çalkalayın. Çıkan ses onu ürkütür ve havlamasını keser. Havlamayı bıraktıktan sonra, dokunarak sevin ve bir mama ile ödüllendirin.

Zıplama
Eski dostlarımızla buluştuğumuzda ya da yeni birileri ile tanıştığımızda el sıkışmak, sarılmak veya yanağından öpmek adettendir. Birçok köpek için zıplamak, sadece bir karşılama şeklidir. Eğer yetişkin köpeğinizin insanları bu şekilde karşılamasını istemiyorsanız, bu davranışından henüz küçükken vazgeçirebilirsiniz.

Köpeğinizin sizi karşılamaya geldiğini gördüğünüzde, dizlerinizin üzerine çökün ve gözlerinin içine bakın. Bunu yaparken, bir parmağınızı çenesinin altından tasmasına takın ve zıplayamayacağı şekilde hafifçe basınç uygulayın. Sadece dört ayağını da yere koyduğunda dokunarak sevin. Ziyaretçileriniz olduğunda, kapıyı açmadan önce tasma kayışının bağlı olduğundan emin olun. Bu, tasmasından tutmaya gerek kalmadan davranışlarını kontrol edebilmenizi sağlar.

Köpeğiniz sorunlu bir davranış sergilemeye başladığında, en kısa zamanda düzeltmeye çalışın. Ne kadar uzun süre devam etmesine izin verirseniz, düzeltmesi o kadar zor olur. Bazı sorunlu davranışlar, sıradan bir köpek sahibinin üstesinden gelemeyeceği noktalara kadar ulaşabilir. Köpeğinizin sizin sağlayamayacağınız bir yardıma ihtiyaç duyduğunu düşünüyorsanız, profesyonel bir eğitmenin yardımını almaktan çekinmeyin.

Ayrılık Anksiyetesi
Evden çıkmaya hazırlanıyorsunuz. Kapıya yöneldiniz ve elinize anahtarlarınızı aldınız. Köpeğiniz, anahtarların sesini duyduğu an yanınızda biter ve aralıksız havlamaya başlar (ek olarak biraz uluma ile birlikte). Neredeyse, gitmek üzere olduğunuzu anlıyor ve kapıya giden yolu tıkamaya çalışıyor gibi görünür. Ayrılık anksiyetesi, köpeklerde davranış sorunlarının en yaygın örneklerinden biridir. ABD'de yaşayan köpeklerin yüzde 15'inde bu sorunun bulunduğu tahmin edilmektedir. Ayrılık anksiyetesi olan bir köpek, evden çıkmak üzere olduğunuzu anladığında aşırı derecede üzülür. Siz gittikten sonra ulur, havlar, idrar ve dışkısını yapar veya evin altını üstüne getirir. Köpeğiniz, siz çıkmaya hazırlanırken veya evden çıktıktan sonra veya her iki şekilde de bu davranış bozukluğunu sergiliyorsa, ayrılık anksiyetesi yaşıyor olabilir. Köpeğinize kızmanız normal olsa da, bunun altında yatan nedenlerin ne olduğunu düşünmelisiniz.

Her şeyden önce köpeğiniz, gittiğinizde bir daha dönmeyeceğinizden korkuyor olabilir. Köpeğiniz daha önce terk edilmişse, özellikle bu korkuya kapılabilir. Bir diğer nedeni ise, sadece kafa karışıklığı olabilir. Yeni köpeğinizle evinizde birkaç hafta geçirdikten sonra veya örneğin, yaz tatilini evde geçirdikten sonra köpeğiniz sizinle zaman geçirmeye alışabilir. İşe döndüğünüzde veya herhangi bir nedenle uzun bir süre için uzaklaşırsanız, bu beklenmedik yalnızlık nedeniyle köpeğinizin kafası karışır ve geri dönmeyeceğinizi düşünebilir. Her iki durumda da onu temelli terk etmediğinizi öğrenmesi zaman alabilir.

Ayrılık anksiyetesi yaşayan köpeğe nasıl yardım edebilirsiniz? Köpeğinizin yalnız kalmak konusundaki duyarlılığını kademeli olarak azaltmayı deneyin. Öncelikle, siz evdeyken evin her yerinde sizi takip etmekten vazgeçmesini sağlamak için ona, çiğneme kemiği gibi zamanını geçirebileceği bir oyuncak verin. Ayrıca, zaman zaman evden çıkmadan anahtarlarınızla ses çıkarabilir veya kapı tokmağını oynatabilirsiniz ve böylece köpeğiniz, bu sesleri evde yalnız kalmakla ilişkilendirmeyi bırakabilir. Evden çıkma zamanı geldiğinde, bunu büyük bir mesele haline getirmeyin ve ona bakmadan kapıya doğru yürüyün ve çıkın. Evin tamamen sessiz kalmaması için televizyon veya radyoyu açık bırakmanız da işe yarayabilir.

Köpeğinizin ayrılık anksiyetesinden kurtulmasına yardımcı olmanın veya bu sorunu en başında geliştirmesini önlemenin bir diğer yolu ise, ona bazı temel itaat komutlarını öğretmektir. Köpeğiniz bazı beceriler edindiğinde kendinden daha emin olacak ve doğal olarak anksiyetesi azalacaktır.

Her şeyi denediğinizi, ancak yine de köpeğinizin önemli davranış bozuklukları sergilediğini düşünüyorsanız, profesyonel yardım almanız gerekebilir. Köpeğinizin davranışlarını değiştirmek üzerinde çalışabilir ve gerekiyorsa ilaç yazabilirler. Köpeğinizi evde yalnız bırakmak, ne sizin ne de köpeğiniz için travmatik bir deneyim olmalıdır. Köpeğinize bu sorunun üstesinden gelmede yardımcı olması için bir profesyonelle görüşmekten çekinmeyin.