Köpekler İçin Güvenli Bir Ev

Yeni köpeği eve getirmeden önce, olası kazaları önlemek amacıyla önceden alabileceğiniz bir takım önlemler vardır. Köpek yavruları çok meraklıdır ve kendilerini zor bir durumda bulmaları an meselesidir. Ancak evde bazı küçük ayarlamalar yapmak büyük kazalara engel olabilir. Ne tür değişiklikler yapılması gerektiğini belirlemenin en kolay yollarından biri, evin içinde dört ayak üzerinde yürüyerek köpek gözünden bakmaktır. Özellikle, köpek yavrusunun yutabileceği veya dolaşabileceği şeyleri ve sıkışabileceği dar alanları arayın.

Aşağıda evinizi köpeğiniz için güvenli bir yer haline getirmenizi sağlayacak bazı öneriler bulunmaktadır:

  • Elektrik kablolarını açıkta bırakmayın.
  • Merdivenlere erişimi bebek parmaklığıyla engelleyin.
  • Köpeğinizi çikolata, soğan, üzüm ve macadamia fıstıkları gibi insan yiyecekleriyle beslemeyin ve bunlara kolay ulaşımlarını engelleyin.
  • Çöp kutularını kapalı kapılar ardında saklayın.
  • Bütün ilaçları, köpeğinizin erişemeyeceği güvenli yerlerde bulundurun.
  • Bahçenize çit çekin.

Ev Eğitimi

Unutulmaması gereken en önemli şeylerden biri, ev eğitimi almakta olan bir köpeğin istenmeyen durumlar yaşayacak olmasıdır. Başlar başlamaz bu konuda mükemmel olmasını beklemeyin. Hem yavru hem de yetişkin köpeklerin ev eğitimini başarılı bir şekilde tamamlaması aylar sürer.

Ev eğitimi konusundaki iki ana yöntem, kağıt eğitimi ve kulübe eğitimidir. Köpeğinize kağıt eğitimi vermeye karar verdiyseniz, tuvaletini içeride gazete kağıdıyla kaplı geniş bir alanda yapmasını öğreteceksiniz. Köpeğiniz, tuvaletini sadece gazete kağıdı kaplı alana yapma fikrini anladıktan sonra, gazete kağıtlarını azaltmaya başlayabilir ve yavaş yavaş kaplı alanı bir parça kağıt boyutuna kadar küçültebilirsiniz. Bu süreç tamamlandıktan sonra, köpeğinize dışarıda dışkılamayı öğretmeniz gerekir.

İnsanların kağıt eğitimi yöntemini seçme nedeni genellikle, köpeğin her ihtiyacı olduğunda dışarıya çıkamayacak olmasıdır. Bazı köpek sahipleri başarılı olmuş olsalar da bu yöntem, köpek için kafa karıştırıcı olabilir. Kağıt eğitimi köpeğe ev içinde dışkılamasını öğretir ve daha sonra dışarıda dışkılamayı öğrenmesi gerekir. Bir köpek içeride dışkılamaya alıştıktan sonra, onun bu alışkanlığını değiştirmesini sağlamak oldukça zor olacaktır.

Kulübe eğitimi, bu kutuyu uyuma yeri olarak seçen köpek için harika bir seçimdir. Köpekler uyudukları yerde dışkılamayı sevmediklerinden, dışkılama ihtiyacı duyduğunda huzursuz bir şekilde kulübesinden çıkacak ve dışarıya yönelecektir.

Köpeğe başarılı bir şekilde evcil hayvan kutusu eğitimi vermenin ilk adımı, köpeğinizi düzenli bir şekilde dışarıya çıkardığınız bir rutin oluşturmaktır. Böylece köpeğiniz, dışkılama şansını düzenli olarak elde ettiğini öğrenebilir. Dışarıya çıkma, sabah ilk iş olarak, gün içinde bir saat ve gece uyumadan hemen önce olmalıdır. Dışarıya çıkardıktan sonra kulübesine geri dönmeden önce, oyun oynaması için ona biraz zaman tanıyın. Dışarıdaki gezintilerin arasındaki zamanlarda, bir gözünüz köpeğinizin üzerinde olsun ve herhangi bir tuvalet ihtiyacı emaresi gördüğünüzde dışarıya çıkarın.

Bazen istenmeyen durumların meydana gelebileceğini ve birçok köpek için ev eğitiminin altı aya kadar sürebileceğini unutmayın. Hangi yöntemi seçerseniz seçin, yönteminize sadık kalın. Ev eğitiminde başarı, tutarlılık ve çokça sabırla elde edilebilir!

Tasma Kayış Eğitimi

Köpeğinizle yürüyüşe çıkmak hem sizin hem de köpeğiniz için eğlenceli olabilir. Ancak köpeğiniz tasma kayışı ile nasıl yürüyeceğini tam olarak bilmiyorsa, sinir bozucu ve yorucu bir etkinliğe dönüşebilir. Köpeğinize tasma kayışı ile düzgün bir şekilde yürümeyi henüz yavruyken öğretmek, köpeğinizin yaşamı boyunca sizi büyük bir yükten kurtarır. Büyük bir köpek sahibiyseniz, bu özellikle önemlidir. Çünkü, örneğin 45 kiloluk bir Rottweiler tarafından yokuş aşağı sürüklenmek rahatlatıcı veya eğlenceli bir yürüyüş sayılmaz.

Öncelikle ihtiyacınız olanlar bir tasma kayışı ve tasmadır. Günümüzde marketlerde birçok çeşit olduğundan, köpeğinize en uygun olanının hangisi olduğuna karar vermelisiniz. Deri, pamuk ve plastik gibi birçok farklı malzemeden yapılmış tasma kayışları bulunmaktadır. Eğer köpeğiniz bir kedi veya arabanın ardından ani bir hareket yaparsa elinize zarar verebileceği için zincir tasma kayışlarından uzak durun.

Bir tasma kayışı için iki metre ideal bir uzunluktur. Köpeğinize 5 - 8 metre hareket alanı tanıyan, geri çekilebilir tasma kayışları da vardır. Geri çekilebilir tasma kayışları, köpeğinize hareket alanı tanıdığından parklarda yürüyüş için iyi olabilir; ancak, herkesin köpeklerden hoşlanmadığını ve aniden bir köpekle karşılaşmak istemeyeceğini aklınızda bulundurun ve bu nedenle biriyle karşılaştığınızda köpeğinizi yanınıza alın.

Bazı tasma kayışlarının kendi tasmaları vardır. Eğer sizinkinde yoksa, düz bir plastik veya tokalı deri tasma iş görecektir. Bazı köpek sahipleri tasma yerine kayış takımı tercih eder. Arabanızda, köpeğinizi taşıyıcı kutuya kapatmak yerine bir emniyet kemeri sistemi kullanacaksanız, kayış takımı iyi bir tercihtir. Ancak, kayış takımları tasmalara göre köpek üzerinde daha az kontrol sağlar. Eğer kayış takımı kullanmaya karar verirseniz, fazla bol veya fazla sıkı olanı kürküne sürtünüp derisinde tahrişe neden olacağından, köpeğinize uygun bir kayış takımı aldığınızdan emin olun.

Artık gerekli aksesuarlara sahip olduğunuza göre, yola çıkma vakti geldi! Köpeğinizin sol bacağınızın yanında durması ile başlayın. Çoğu eğiticinin kullandığı klasik duruş pozisyonunda köpek, sahibinin vücudunun sol tarafında bulunur. Bu, başlamak için iyi bir pozisyondur ve köpeğiniz tasma kayışı ile düzgün bir şekilde yürümeyi tam olarak öğrenene kadar korunmalıdır. Ancak, daha sonra sizin solunuzda, sağınızda veya önünüzde olmasını önemsemeyebilirsiniz. Eğer sizin istediğiniz yerde durmakta tereddüt ediyorsa, lezzetli bir mama ile teşvik edin ve doğru pozisyona geldiğinde ödüllendirin. Yanınızda durduğunda, ona başka bir ödül mama gösterin ve hemen burnunun üzerinde, sıçramadan başını kaldırıp yiyeceği alabileceği bir yükseklikte tutun. Adını söyleyin ve yürüyüş için seçtiğiniz komutu verin ve yürümeye başlayın. Yürürken tasma kayışını izleyin, gerilmeye başladığında durun. Köpeğiniz de aniden durur. Hareketsiz kalın, ödülü göstererek önceki pozisyonuna gelmesini sağlayın ve yürümeye devam edin. Zamanla, tasma ile düzgün bir şekilde yürümeye başlar ve yiyecekler ile ödüllendirmeye bu noktadan sonra gerek kalmaz. Bir köpeğe düzgün bir şekilde yürümeyi öğretmek zaman alır. Tutarlı ve sabırlı olun. Bir yaşam boyu uzun ve sakin yürüyüşleriniz olacak.

İtaat Eğitimi

İtaat eğitimi komutlarını öğrenmemiş olan bir köpeği kontrol etmeye çalışmak yorucu ve çoğu durumda neredeyse imkansızdır. Aslında, köpekler herhangi bir insan dili konuşmaz. Öyleyse, biz onlara herhangi bir kelime dağarcığı sunmadan, bizimle iletişim kurmalarını nasıl bekleriz? Köpeğinize dört basit komutu öğretmeniz, büyük bir fark ve aranızda bağ oluşması için büyük bir fırsat yaratacaktır.

Yavru köpeklerin dikkat süresinin kısa olduğunu unutmayın ve yavru köpeğinizden dikkatini uzun bir süre odaklamasını beklemeyin. İçeride veya dışarıda çok fazla dikkat dağıtıcı etken olduğundan, başlangıçta eğitim seanslarını kısa tutun ve her gün harcadığınız süreyi kademeli olarak artırın.

Otur!
Otur komutu, köpeğinizin öğrenmesi gereken çok önemli bir komuttur. Herhangi bir durumda köpeğinizin kontrolünü hızlıca sağlamak için iyi bir yoldur. Öğretilmesi en kolay komutlardan biri olan Otur komutu, aşağıdaki yöntem kullanılarak erken yaşlarda öğretilmelidir:

Tasma kayışını köpeğinize takın ve önünüzde durmasını sağlayın. Bir elinizde tasma kayışını tutarken diğer elinizdeki ödül mamayı hafifçe burnunun üzerinde tutup gösterin. Yiyeceği almak için kafasını kaldırdığında, yiyeceği burnunun üzerinde tutarken kuyruğu yönünde geriye doğru hareket ettirin. Köpeğiniz otomatik olarak oturacak ve yiyeceği gözleri ve burnuyla takip etmeye çalışacaktır. Kalçaları yere değdiği anda "Otur!" deyin, dokunarak sevin ve ödülünü verin.

Yat!
Yat komutu bir diğer faydalı komuttur ve köpeğinizin erken yaşlarda öğrenmesi önemlidir. Öğretmesi biraz daha zor olabilir ancak hemen vazgeçmeyin! Biraz sabırla, köpeğiniz Yat komutunu kısa sürede öğrenecektir. Aşağıdaki adımları takip edin:

Dizlerinizin üzerine çöküp köpeğinizle göz hizasına gelin ve ödül mamayı elinizde tutun. Köpeğinizin mamayı koklamasına izin verin ve yavaşça ayaklarının arasına doğru yere indirin. Köpeğiniz ön ayaklarını yere indirmeli ve otomatik olarak vücudunu yatma pozisyonuna getirmelidir. Dirsekleri ve karnı yere değince Yat komutunu verin, ardından dokunarak sevin ve ödülünü verin.

Kal!
Kal komutunun amacı köpeğinizin, Otur ve Yat komutları gibi belirli bir pozisyonu korumasını sağlamaktır. Köpeğinizin sadece beklemesini, örneğin, siz eve girerken dışarıda beklemesini istiyorsanız Kal komutu vermekten kaçının. Bu durum, muhtemelen Kal komutunun bildirdiği şekilde aynı konumda bir heykel gibi kalmasını değil de yalnızca etrafta kalmasını istediğinizden, kafasının karışmasına neden olabilir. Köpeğinize Kal komutunu öğretirken aşağıdaki adımları takip edin:

Köpeğiniz tasma kayışıyla yanınızda otururken başlayın. Avucunuzu burnunun önünde açık tutarak Otur ve Kal komutlarını verin. Birkaç saniye için hareketsiz kaldığında, dokunarak sevin ve ödülünü verin. Çoğu köpek, başlangıçta Kal pozisyonunu sadece 5 veya 10 saniye boyunca koruyabilir. Ancak, birkaç seansın ardından kalma süresini artırmaya başlayabilirsiniz. Köpeğiniz 10 saniye veya daha fazla hareketsiz kalabilirse, her seferinde biraz daha uzaklaşmaya başlayın.

Gel!
Gel komutunu kullandığınızda, köpeğiniz hemen ve tereddüt etmeden size doğru koşarak gelmelidir. Hayatı boyunca unutmamasını sağlamak için bu komutu, eğlenceli oyunlar ve ödüller ile birlikte uygulamak önemlidir. Bazı köpek sahipleri, bu komutu, köpeğin kulübesine girme veya köpeği gerçekten heyecanlandırmayan bir şey yapma vakti geldiğinde kullanma hatasına düşer. Böyle bir durumda köpek, Gel komutunun özgürlüğünün sonu anlamına geldiğini çabucak öğrenecek ve onu bir sonraki çağırışınızda duymazlıktan gelecektir. Öyleyse, elinize lezzetli birkaç parça yiyecek ve bir ya da iki oyuncak alın ve aşağıdaki adımları takip edin:

Köpeğinize bir ödül mama ve oyuncak gösterin ve geri getirmesi için fırlatın. Getirmek için koştuğunda, ters yönde ilerleyin ve görüş alanından çıkın. Daha sonra, coşkulu bir şekilde köpeğinizin adını söyleyin. Sizi bulduğunda, onu övgü, öpücük ve sevgi ile ödüllendirin! Bu oyunu gün içinde birkaç kez tekrarlayın, ancak köpeğinizi sıkacak kadar tekrarlamayın. En sonunda, adını her söyleyişinizde otomatik olarak size doğru koşmayı öğrenecektir. Köpeğinize itaat komutları öğretmeniz, onunla kolayca iletişim kurmanıza yardımcı olur ve anlayıp itaat etmeye başladıktan sonra, hayatlarınızın çok daha keyifli olduğunu görürsünüz

Sosyalleşme

Köpeğinize farklı görüntü, koku ve sesleri tanıtmanız, farklı durumlarda köpeğinizin rahat olmasını sağlar.

Köpekler, küçük yaşta öğrenme becerisine sahiptir ve bu süreç içinde aynı çocuklar gibi kalıcı izlenimler, eğilimler ve alışkanlıklar geliştirir. Söz konusu davranışları olduğunda bu, köpeğiniz için "şimdi ya da asla" anı olabilir. Erken yaşlarda farklı görüntüler, sesler ve deneyimlerle karşılaşan bir köpeğin, doğru sosyalleşme becerileri geliştirmesi ve mutlu, sağlıklı ve düzgün davranışlar sergileyen bir yetişkin köpek olması daha olasıdır.

Genel olarak yavru bir köpek, önemli sosyalleşme becerilerini 8 ila 16 haftalıkken öğrenir. Bu süre içinde köpeğinizi yeni insanlar ve mekanlar ile tanıştırırken özenli olmazsanız, daha sonra büyük olasılıkla zorluk çekecektir. Köpeğiniz 8 haftalık olduktan ve aşılarını eksiksiz bir şekilde tamamladıktan sonra, sosyalleşme süreci başlayabilir.

Başlamak için basit bir yol, onu yürüyüşe çıkarmaktır. Özellikle çevreniz gürültülü veya kalabalıksa, onu bir parka götürmeyi tercih edebilirsiniz. Bu ilk sosyalleşme deneyiminde ortamın eğlenceli, güvenli, gerginlikten uzak olması önemli olduğundan, köpeğiniz koklama, keşfetme ve etkileşime geçme konusunda rahat olabilir. Beraber yürüyüşe çıkarak, onu tek bir seferde farklı insanlar, hayvanlar ve diğer şeylerle tanıştırabilirsiniz.

Diğer insanlar köpeğinize ilgi gösterdiklerinde, onu sevmelerine izin verirseniz, farklı dokunuşlar ve kokulara alışmasını kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca, yanınızda fazladan bazı lezzetli mamalar taşımanız, karşılaştığınız insanların onu beslemesi açısından iyi bir fikirdir ve bu, yabancılara karşı korkularından kurtulmasına yardımcı olur. Köpeğiniz başka bir köpekle ilk kez burun buruna geldiğinde, her iki köpeği de kayışlarından sıkıca tutun ve tanıştırmayı yavaşça ve dikkatlice gerçekleştirin.

Sosyalleşmenin ilk safhalarında köpeğiniz, anahtar sesi ve el çırpma sesi gibi farklı sesler ve çimen, çöp ve diğer köpek kokuları gibi farklı kokular duyma fırsatına sahip olur. Ayrıca, güneş gözlüğü veya şapka takan insanlar, çöp kutuları ve hareket halindeki arabalar gibi değişik görüntülerle karşılaşırlar. Her türlü görüntü, ses ve koku, gelişim çağındaki köpeğiniz için yararlıdır ve korkularının azalmasını ve farklı durumlarda rahat olmasını sağlar.

Yürüyüş sırasında ve diğer sosyalleşme etkinliklerinde köpeğinizi tasma kayışından tutun. Bu şekilde köpeğinizi kendinize yakın tutabilir ve gerektiğinde koruyabilirsiniz ve köpeğiniz, korunduğunu anlayarak güvende olduğunu hisseder. Bununla birlikte, köpeğinizi şımartmamak ve korkak bir davranışı ödüllendirmemek de önemlidir. Belirli bir durumdan korktuğunu fark ederseniz, daha rahat hissedene kadar bu durumu değiştirmeye çalışın. Örneğin, bir grup çocuk tarafından çevrelendiği bir ortamda korkuyorsa, daha rahat hissedene kadar çocuklarla olan temasını tek bir çocukla sınırlayın.

Köpeğinizi sosyalleştirmek zaman alıcı olabilir ancak, sonunda buna değecektir. Erken yaşlarında biraz fedakarlık ve sabırla köpeğiniz, çok yönlü ve doğru davranışlar sergileyen bir yetişkin olabilir.

Sorun Çözme

Bazen köpekler çiğneme, kazma, aşırı havlama veya hoplayıp zıplama gibi özel ilgi gerektiren sorunlu davranışlar geliştirebilir. Bu eğilimleri nasıl tespit edeceğinizi ve köpeğinizi nasıl eski doğru davranışlarına döndüreceğinizi öğrenin.

Bazen köpekler, aniden sorunlu davranışlar sergileyebilir. Hatta her zaman çok düzgün davranışları olan köpekler bile sorunlu davranışlar sergileyebilir. Ahlak anlayışı olmadığından köpekler, herhangi bir şeyi yaparken "yanlış" veya "doğru" olarak ayırmaz. Onların işine yarayan neyse onu yaparlar. Örneğin, eğer köpeğinizi sandalyenin bacağını kemirirken görüp mobilyadan uzaklaştırmak amacıyla ona bir kurabiye verirseniz, canı kurabiye istediği zaman tek yapması gerekenin mobilya kemirmek olduğunu öğretmiş olursunuz.

Çok rastlanan sorunlardan bazıları aşağıdakilerdir:

Çiğneme
Tüm köpekler çiğneme ihtiyacı duyar. Yavru köpeklerde bu, etraflarındaki dünyayı keşfetmenin ve bitmek tükenmek bilmez enerjilerini harcamalarının bir yoludur; yaşlı köpeklerde çiğneme, anksiyete ve can sıkıntısının işareti olabilir. Köpeklerde çiğneme sorununun bir diğer yaygın nedeni ise, sadece bundan keyif almalarıdır. Bir köpek yavrusu için neyin çiğnenip neyin çiğnenemeyeceğini belirlemek imkansız olduğundan, mümkün olduğunda yönlendirilmesi gerekir. Bir şey çiğnediğini gördüğünüz zaman "Hayır!" deyin ve çiğnemesi için başka bir şey verin. Bir süre yalnız kalması gerektiğinde, uygun çiğneme oyuncakları ile kulübesine kapatın.

Kazma
Köpekler için kazma arzusu içgüdüseldir; kendilerine engel olamazlar. Öyleyse, bahçenizde (ya da salonunuzdaki halıda) bir çok delik açılmasını nasıl engelleyebilirsiniz? İlk seçenek, köpeğinize arka bahçede küçük bir kum kutusu gibi kazmasının sorun olmayacağı bir yer tahsis etmektir. Kazmanın köpekler için doğal bir davranış olduğunu aklınızda bulundurun. Biraz yönlendirme ile bazı önemli alanları köpeğinizin patilerinden koruyabilirsiniz, ancak bir köpek için kazmak normal bir davranış olduğundan cezalandırmamalısınız.

Aşırı Havlama
Köpekler; heyecan, koruma ve kızgınlık gibi çeşitli nedenlerle havlar. Bununla birlikte, dikkat çekmek istemeleri de havlamalarının nedeni olabilir. Köpeğiniz dikkat çekmek için havlamayı kullanıyorsa, susana kadar onu duymazlıktan gelin ve daha sonra sakince dokunarak sevin. Eğer havlayan köpeğe bağırırsanız, sizin de ona katıldığınızı ve daha fazla ses çıkarmak için yardım etmek istediğinizi düşünebilir ve bu da istenmeyen davranışını teşvik eder. Ayrıca bağırmak, ona istediği şeyi vermektir: ilgi.

Aşırı havlama alışkanlığının üstesinden gelmek için kullanılan bir yöntem, çalkalama kutusudur. Çalkalama kutusu, içine bozuk para veya küçük çakıl taşları koyulan boş bir teneke kutu olabilir. Köpeğiniz havlamaya başladığında ona "Havlama" gibi bir komut verin ve kutuyu çalkalayın. Çıkan ses onu ürkütür ve havlamasını keser. Havlamayı bıraktıktan sonra, dokunarak sevin ve bir mama ile ödüllendirin.

Zıplama
Eski dostlarımızla buluştuğumuzda ya da yeni birileri ile tanıştığımızda el sıkışmak, sarılmak veya yanağından öpmek adettendir. Birçok köpek için zıplamak, sadece bir karşılama şeklidir. Eğer yetişkin köpeğinizin insanları bu şekilde karşılamasını istemiyorsanız, bu davranışından henüz küçükken vazgeçirebilirsiniz.

Köpeğinizin sizi karşılamaya geldiğini gördüğünüzde, dizlerinizin üzerine çökün ve gözlerinin içine bakın. Bunu yaparken, bir parmağınızı çenesinin altından tasmasına takın ve zıplayamayacağı şekilde hafifçe basınç uygulayın. Sadece dört ayağını da yere koyduğunda dokunarak sevin. Ziyaretçileriniz olduğunda, kapıyı açmadan önce tasma kayışının bağlı olduğundan emin olun. Bu, tasmasından tutmaya gerek kalmadan davranışlarını kontrol edebilmenizi sağlar.

Köpeğiniz sorunlu bir davranış sergilemeye başladığında, en kısa zamanda düzeltmeye çalışın. Ne kadar uzun süre devam etmesine izin verirseniz, düzeltmesi o kadar zor olur. Bazı sorunlu davranışlar, sıradan bir köpek sahibinin üstesinden gelemeyeceği noktalara kadar ulaşabilir. Köpeğinizin sizin sağlayamayacağınız bir yardıma ihtiyaç duyduğunu düşünüyorsanız, profesyonel bir eğitmenin yardımını almaktan çekinmeyin.

Ayrılık Anksiyetesi
Evden çıkmaya hazırlanıyorsunuz. Kapıya yöneldiniz ve elinize anahtarlarınızı aldınız. Köpeğiniz, anahtarların sesini duyduğu an yanınızda biter ve aralıksız havlamaya başlar (ek olarak biraz uluma ile birlikte). Neredeyse, gitmek üzere olduğunuzu anlıyor ve kapıya giden yolu tıkamaya çalışıyor gibi görünür. Ayrılık anksiyetesi, köpeklerde davranış sorunlarının en yaygın örneklerinden biridir. ABD'de yaşayan köpeklerin yüzde 15'inde bu sorunun bulunduğu tahmin edilmektedir. Ayrılık anksiyetesi olan bir köpek, evden çıkmak üzere olduğunuzu anladığında aşırı derecede üzülür. Siz gittikten sonra ulur, havlar, idrar ve dışkısını yapar veya evin altını üstüne getirir. Köpeğiniz, siz çıkmaya hazırlanırken veya evden çıktıktan sonra veya her iki şekilde de bu davranış bozukluğunu sergiliyorsa, ayrılık anksiyetesi yaşıyor olabilir. Köpeğinize kızmanız normal olsa da, bunun altında yatan nedenlerin ne olduğunu düşünmelisiniz.

Her şeyden önce köpeğiniz, gittiğinizde bir daha dönmeyeceğinizden korkuyor olabilir. Köpeğiniz daha önce terk edilmişse, özellikle bu korkuya kapılabilir. Bir diğer nedeni ise, sadece kafa karışıklığı olabilir. Yeni köpeğinizle evinizde birkaç hafta geçirdikten sonra veya örneğin, yaz tatilini evde geçirdikten sonra köpeğiniz sizinle zaman geçirmeye alışabilir. İşe döndüğünüzde veya herhangi bir nedenle uzun bir süre için uzaklaşırsanız, bu beklenmedik yalnızlık nedeniyle köpeğinizin kafası karışır ve geri dönmeyeceğinizi düşünebilir. Her iki durumda da onu temelli terk etmediğinizi öğrenmesi zaman alabilir.

Ayrılık anksiyetesi yaşayan köpeğe nasıl yardım edebilirsiniz? Köpeğinizin yalnız kalmak konusundaki duyarlılığını kademeli olarak azaltmayı deneyin. Öncelikle, siz evdeyken evin her yerinde sizi takip etmekten vazgeçmesini sağlamak için ona, çiğneme kemiği gibi zamanını geçirebileceği bir oyuncak verin. Ayrıca, zaman zaman evden çıkmadan anahtarlarınızla ses çıkarabilir veya kapı tokmağını oynatabilirsiniz ve böylece köpeğiniz, bu sesleri evde yalnız kalmakla ilişkilendirmeyi bırakabilir. Evden çıkma zamanı geldiğinde, bunu büyük bir mesele haline getirmeyin ve ona bakmadan kapıya doğru yürüyün ve çıkın. Evin tamamen sessiz kalmaması için televizyon veya radyoyu açık bırakmanız da işe yarayabilir.

Köpeğinizin ayrılık anksiyetesinden kurtulmasına yardımcı olmanın veya bu sorunu en başında geliştirmesini önlemenin bir diğer yolu ise, ona bazı temel itaat komutlarını öğretmektir. Köpeğiniz bazı beceriler edindiğinde kendinden daha emin olacak ve doğal olarak anksiyetesi azalacaktır.

Her şeyi denediğinizi, ancak yine de köpeğinizin önemli davranış bozuklukları sergilediğini düşünüyorsanız, profesyonel yardım almanız gerekebilir. Köpeğinizin davranışlarını değiştirmek üzerinde çalışabilir ve gerekiyorsa ilaç yazabilirler. Köpeğinizi evde yalnız bırakmak, ne sizin ne de köpeğiniz için travmatik bir deneyim olmalıdır. Köpeğinize bu sorunun üstesinden gelmede yardımcı olması için bir profesyonelle görüşmekten çekinmeyin.

Köpekler ve Seyahat

Seyahate çıkmaktan iyisi var mı? Seyahate çıkmak ve köpeğinizi de yanınızda götürmek! Köpeğinizle seyahat etmenin keyfini en iyi şekilde çıkarmak için önceden halletmeniz gereken birkaç küçük iş vardır.

Köpeğinizle seyahate çıkmadan önce yapılması gereken en önemli işlerden biri, köpeğinizin aşılarının tam olduğundan emin olmaktır. Uluslararası bir seyahate çıkıyorsanız, veterinerinizden bir sağlık sertifikası edinmeniz gerekebilir. Evinize daha yakın gezilerde ise, köpeğinizin yolda karşılaşabileceğiniz herhangi bir hastalığa karşı korunuyor olduğunu bilmeniz içinizi rahatlatır.

Birkaç günlük bir yolculuk için gemiye adımınızı atmadan veya birkaç saatliğine uçağa binmeden önce, köpeğinizin seyahat kulübesine veya taşıyıcıya alışık olduğundan emin olun. Köpeğiniz kulübe veya taşıyıcısında evindeymiş gibi hissediyorsa, seyahat koşulları her ne olursa olsun ayak uydurmakta zorlanmayacaktır. Eğer şanslıysanız, yolculuk boyunca kıvrılıp uyuyacaktır.

Köpeğinizin için hangi eşyaların gerekli olacağına önceden karar verin. Köpeğinizle seyahat ederken yanınızda bulunması gereken bazı temel gereksinimler; mama, su, tasma, tasma kayışı, biraz ödül mama, dışkı kepçesi ve küçük bir ilk yardım setidir. Ayrıca, köpeğinizin kaybolma ihtimaline karşı bir fotoğrafını yanınızda taşımak da iyi bir fikirdir.

Seyahat sırasında, köpeğinizin istediği zaman dışkılama şansı olması çok önemlidir. Susuz ve mamasız kalmamalıdır. Köpeğinizin ardında bıraktıklarını temizleyerek ve her zaman tasma kayışını bağlı tutarak, diğer insanlar ve mekanlara saygılı olun.

Yaz mevsiminde arabayla seyahat edecekseniz, köpeğinizi arabanın içinde bırakmamak için elinizden geleni yapın. Kısa bir süre için arabada bırakmanız gerekiyorsa, havalandırma sağlamak için camları açık bırakın. Yeniden hareket ettiğinizde, camları kapatarak veya köpeğinizi kulübesine alarak, kulaklarının ve gözlerinin maruz kalabileceği tehlikelere karşı önlem alın.

Kendinizi ve köpeğinizi önceden hazırlayarak çıktığınız bir yolculuk, herhangi bir sorun olmadan tamamlanacaktır. Köpeğinizle birlikte eğlenmeyi ve geçirdiğiniz zamandan birlikte keyif almayı ihmal etmeyin!

Köpek ve Kedi

Birçok insan köpekler ve kedilerin barış içinde birlikte yaşayamayacağını düşünür. Aslında, halk arasında uzun süredir söylenen “kedi köpek gibi kavga etmek” deyiminin dayandığı bir nokta vardır. Bazı köpek ve kedilerin iyi ev arkadaşları olamayacağı bir gerçektir. Köpek ve kedi, uyum sağlayıp sağlamayacakları belli olmayan, ayırt edici özelliklere sahip iki farklı hayvandır. Bununla birlikte, doğru şartlar altında birçok köpek ve kedi, mükemmel bir uyum içinde beraberce yaşayabilir.

Köpeklerin çoğu, birbirlerini rahatça tanımalarına izin verildiği takdirde köpekler ile mutlu bir şekilde bir arada yaşayabilir. Eğer yavru bir kedi ile yavru bir köpek birlikte büyüdülerse, genellikle birbirlerini hoş görmeyi hemen öğrenirler ve bazı kedi ve köpekler, gerçekten arkadaş olabilir, hatta beraber oynayıp beraber uyuyabilirler. Ancak bir kedi, hali hazırda evin bir üyesiyse ve yeni bir yetişkin veya yavru köpek aileye katılacaksa, belirli önlemlerin alınması gerekir.

Bir kedi ve köpeği birbirleri ile tanıştırırken, kedinin köpeğin göz hizasında olmasına dikkat edin. Ayrıca, her iki hayvanı da sıkıca tutun. Bu onların daha rahat hissetmelerini sağlayacak ve güvenlik hissi verecektir. Hayvanlardan biri agresif veya korkmuş görünüyorsa, köpeği derhal uzaklaştırın ve tanıştırmayı başka bir zamana erteleyin. Hazır olmadan önce onları zorlayarak durumu daha da zor bir hale getirmek istemezsiniz. Bu, işleri daha da kötüleştirir. Günde birkaç kez, birkaç dakika süreyle kedi ve köpeği gözetim altında bir araya getirirseniz, ikisinin de birlikteyken daha rahat olduklarını görürsünüz.

Birbirlerinden rahatsız olmadıklarından kesinlikle emin olana kadar onları asla yalnız bırakmayın. Henüz birbirlerini kontrol ederlerken onları evde yalnız bırakırsanız, döndüğünüzde pişman olabilirsiniz. Kedi veya köpekte çizik, ısırık veya başka bir sakatlık ile karşılaşabilirsiniz. Görünür yaralar olmasa bile, bunun gibi denetimsiz bir etkileşim hayvanın travma geçirmesine ve hayatının geri kalanında diğer hayvanlardan korkmasına neden olabilir.

Yeni bir yavru veya yetişkin köpeğin ailenize katılmasına hazırsanız, kedinizin de bu fikre alışmasına yardımcı olun. Sıkı bir şekilde gözetlediğiniz koşullarda, kedi ve köpeğinizin birbirlerini koklamalarına ve hislerini anlamaya çalışmalarına izin verin. Bu etkileşim, birbirlerine en kısa sürede alışmalarına yardımcı olacaktır.