Genel Sağlık Bilgileri

1. Aşılar
Mevcut yasalar kedilerimizin kuduz için aşılanmasını zorunlu kılmaktadır. Sokağa çıkıp çıkmamaları yasalar karşısında kuduz aşısından muaf olacakları anlamına gelmez.
Kediniz için gerekli aşıları veteriner hekiminize danışmanız gerekmektedir. Academy of Feline Medicine, aşıları birincil ve ikincil olmak üzere iki kategoriye ayırmaktadır. Birincil aşılar, hemen hemen bütün kediler için tavsiye edilmekle beraber, ikincil aşılar sadece belirli hastalıklara yakalanma riski taşıyan kediler için tavsiye edilir.

Kuduz aşısı, en yaygın birincil aşılardan biridir. Buna ek olarak, çoğu veteriner hekim Feline Rhinotracheitis, Feline Calici ve Feline Panleukopenia içeren üç yönlü karma aşı yapar. Bu aşı genellikle yılda bir yapılır; ancak, bazı veteriner hekimler üç yılda bir yapılmasını tavsiye eder. Veteriner hekiminizin size ikincil aşılar hakkında bilgi vermesi gerekir.





2. Pireler
Kedinizde pire varsa, canlı bir pireyi nadiren görebilirsiniz ancak, arkalarında bıraktıkları yumurtaları fark edersiniz. Bu küçük yumurtalar kedinizin tüylerinin dibinde bulunur. Eğer kedinizde pire olduğunu düşünüyorsanız, en kısa zamanda veteriner hekiminizi ziyaret etmelisiniz. Veteriner, hem kedinizi hem de evinizi pirelerden kurtarmanın en iyi yöntemini önerecektir.









3. Keneler
Keneler, özellikle boyun ve kulak bölgesinde bulunan kan emicilerdir. Kediler, temizlenme rutinleri sırasında kenelerin çoğundan kurtulabilir ancak, bazen bir kene ulaşılması zor olan bir noktada gizlenebilir. Kedinizde bir kene görürseniz evinizde bulunan ancak kedinize zarar verme potansiyeli taşıyan malzemelerle (kibrit veya alkol gibi) çareler üretmeye kalkışmayın. Hemen veteriner hekiminize başvurun.

4. Obezite

Konu kilo almak olduğunda, bir kedinin vücudu insan vücuduna çok benzer bir şekilde çalışır: daha fazla yemek eşittir daha fazla yağ. Basitçe söylemek gerekirse, daha fazla mama yiyen kedi, daha fazla kilo alır. Ayrıca hareket eksikliği de kilo almaya katkı yapan bir faktördür. Bazı kediler, günde 18 saat boyunca uyuyup, hareket etmeye yalnızca 6 saat ayırabilir. Özellikle yaşlı kediler, metabolizmaları yavaşladığı ve etkinlik düzeyleri sürekli olarak azaldığı için kilo almaya daha yatkın olur.

Kedinizi sanki bir günde şişmanlamış gibi görmeniz olağandır. Kedinizi her gün gördüğünüzden, her geçen gün daha fazla kilo aldığını gözden kaçırmanız normaldir. Bununla birlikte, oyun oynamaya daha az istekli olduğunu ve uyumaya daha fazla zaman ayırdığını da fark edebilirsiniz. Bu uyuşuk tavırlar obezitenin işaretidir ve kedinizi daha yakından incelemenizi gerektirir. Son tartılmadan sonra bir iki kilo almış olduğunu fark etmeniz olasıdır.

Yavru, yetişkin veya yaşlı bir kedinin kilosunu, yediği mamanın uygun besin değerinde olduğundan ve sadece ihtiyacı duyduğu kadarını yediğinden emin olarak kontrol altında tutabilirsiniz. Bu tür bir kontrolün yanı sıra egzersiz, kedinizin sağlıklı bir kiloyu korumasını sağlar. Kedinizle oyun oynamak için her gün biraz vakit ayırarak ihtiyacı olan egzersizleri yaptığından emin olmak önemlidir. Eğer kilo almaya devam ediyorsa, bunun altında yatan bir sağlık sorunu olabileceği için kedinizi en kısa zamanda bir veteriner hekime götürün.

5. İlk Yardım ve Gerekli Malzemeler

Kediniz yaralandığında, ona yardımcı olacak bilgi ve malzemelere sahip olmanız gerekir. Kediniz için ilk yardım malzemelerini sakladığınız bir kutu bulundurmak iyi bir fikirdir. Bu kutuda aşağıdaki malzemeler bulunmalıdır; ancak bu liste eksiksiz değildir:

Antibakteriyel merhem
Aspirin
Pamuk
Gazlı bez ve bandaj
Vazelin
Oksijenli su
İspirto...
Makas
Bant
Havlu
Cımbız

Bazı temel ilk yardım bilgilerini öğrenmek için zaman ayırın. Acil bir durum olduğunda, bunu yapmış olmaktan dolayı mutlu olursunuz. Yardım konusunda bilgi edinmek için kediniz yaralanana kadar beklerseniz çok geç olabilir.

6. Kulak Enfeksiyonları

Kedilerin kulakları çok hassas olduğundan nasıl bakım yapılması gerektiğini bilmek önemlidir.

Kedilerin kulakları çok hassas olduğu için bakım yaparken dikkatli olun. Yaklaşık olarak haftada bir kez, kulak alanını bebek yağına batırılmış bir pamuk parçası ile temizleyin ve tüm yapışkan ve siyah renkli kirleri alın. Pamuklu kulak temizleme çubuğu kullanmayın. Hareket eder ve çubuk kulağına girerse, kulak zarını kolayca zedeleyebilirsiniz.

Kediniz sık sık kulağını kaşıyorsa, kulak maytı olabilir. Ayrıca, kulaklarında aşırı derecede yapışkan ve siyah kirler veya kötü bir koku varsa endişelenmeniz gerekir. Bu durumda, kedinizi en kısa zamanda bir veterinere götürün. Veterineriniz sorunu kesin bir şekilde tespit edebilir ve en doğru tedaviyi sağlar.

7. Yaşlılık

İyi bakım sağlanan ve veteriner hekimi düzenli şekilde ziyaret eden kediler bazen yirmi yaşına kadar yaşar! Kediniz yaşlandıkça, özel ihtiyaçlar geliştirecektir. Hayatını mümkün olduğunca kolaylaştırmanın yollarını bulmalı ve herhangi bir sağlık sorunu için tedavi sağlamaya hazır olmalısınız. Aşağıdakiler genellikle yaşlı kedilerde görülen sağlık sorunlarının örnekleridir:

Artrit
Artrit, özellikle yaşlı kedileri etkiler. Kediler çok iyi sıçrarlar ve günlük etkinliklerinde bu yeteneğin avantajlarından en iyi şekilde faydalanırlar. Kediniz yaşlandığında, eskisi gibi kolayca sıçramayı başaramayacaktır. Bu, özellikle artrit görülen kediler için geçerlidir. Bu sağlık sorunu, özellikle geçmişte eklem sakatlanmaları geçiren kedilerde yaygındır. Etkisi, hafif sertlik ile tam güçsüzlük arasında değişir. Artrit hastası olduğunu düşünüyorsanız kedinizi veteriner hekime götürün. Çoğu kedi için aspirin gibi ilaçların ciddi yan etkileri olduğunu aklınızda bulundurun. Bu nedenle, kedinizin acı çekmesini görmek ne kadar içinizi burksa da herhangi bir ilaç vermeden önce veteriner hekiminizden bir reçete hazırlamasını isteyin.

Sağırlık
Genellikle yaşlı kedileri etkileyen bir sağlık sorunu da sağırlıktır. Yaşlılığa erişmiş olan kedilerde, diğerlerine kıyasla bazılarında daha fazla olmak üzere işitme kaybı görülür. Kedinizin bu değişikliğe ayak uydurmasına yardımcı olmak için bazı değişiklikler yapmanız gerekir. Öncelikle, daha yüksek sesle konuşmayı deneyin. Kediniz tamamen sağır olmayabilir. Hala bazı kelimeleri yakalayabiliyor veya en azından ses titreşimlerini algılayıp onun dikkatini çekmeye çalıştığınızın farkına varıyor olabilir. Ayrıca, bazı el hareketleri kullanmayı deneyin. Hareketi göz ucuyla görürse, ne olduğunu anlamak için dönecek ve dikkatini çekmeye çalıştığınızı görecektir.

Körlük
Aynı insanlarda olduğu gibi kedilerin görme yeteneği de yaşlandıkça azalmaya başlar. Kedinizin eşyalara çarptığını veya yanından yürüyüp geçen insanları fark etmediğini görebilirsiniz. Aslında, kedinize bu zor zamanlarında yardımcı olmanın tek yolu ona karşı sabırlı olmaktır. Kendini yaralamasını engellemek için kedinizi sıkı bir gözetim altında tutmalı ve gerekiyorsa, evde gezinmesini kolaylaştıracak bazı ayarlamalar yapmalısınız. Kedilerin çok gururlu olabileceğini unutmayın ve bu zor zamanlarında kedinizin duygularını incitmemeye özen gösterin. Bu durum sizi ve kedinizi rahatsız ettiğinde veteriner hekiminize başvurmalı ve bu konuda yardım almalısınız.